Aquademica

Descrierea Staţiei Pilot pentru tratare apă de suprafaţă

Staţia pilot  SP este construită la scara 1:34 faţă de staţia de tratare şi urmăreşte cu fidelitate etapele procesului tehnologic de obţinere a apei potabile din apă de suprafaţă. Astfel, captarea apei râului Bega se face prin priză de mal şi este prevăzută cu grătare pentru reţinerea materialelor grosiere. Prin intermediul unei conducte de diametru 600 de mm apa brută ajunge la camera de aspiraţie a pompei ce alimentează SP (pompă de tip AN125, Q=50-150m3/h, H=30 m). Debitul de alimentare se măsoară cu ajutorul unui contor şi poate fi cuprins între 20-50 l/s.

Pentru prepararea reactivilor în vederea dozării, SP dispune de două vase din PVC de 230 litri fiecare prevăzute cu sistem de barbotare cu aer pentru amestec şi posibilitatea de alimentare cu apă caldă sau rece. Cele două vase de dozare pot lucra în paralel sau independent având posibilitatea de a alimenta oricare din cele două pompe dozatoare peristaltice de 225 l/h, respectiv 40 l/h. Injecţia reactivilor de coagulare se face sub presiune în conducta de alimentare a camerei de amestec (statică prevăzută cu şicane) după care apa brută amestecată cu reactivii de coagulare ajunge în camera de reacţie de tip longitudinal cu salt hidraulic prevăzută cu 9+1 şicane, unde are loc procesul de coagulare-floculare. De asemenea SP are în componenţă o staţie de preparare şi dozare automată de adjuvanţi de coagulare cu o capacitate de 12-200l/h. Injecţia adjuvanţilor se face în conducta de legătură dintre camera de amestec şi camera de reacţie (F 300, L=44m) asigurându-se astfel amestecul adjuvantului. Punctul de injecţie al reactivilor de coagulare sau al adjuvantului poate fi modificat în funcţie de tema cercetată.

După ce a avut loc fenomenul de coagulare-floculare în camera de reacţie, apa tratată este decantată într-un decantor de tip longitudinal (H mediu=2,70 m, L=32 m, l=3,8 m). Apa decantată poate fi trimisă la canal, la contactorul de ozon şi apoi la canal sau la staţia de filtre a SP şi apoi la canal. SP dispune de două filtre rapide deschise proiectate la scară de 1:1 faţă de staţia de tratare cu o suprafaţă de filtrare de 1 m2. Nivelul minim de apă deasupra stratului filtrant este asigurat de garda hidraulică.

Dezinfecţia apei pe SP se poate face cu clor gazos în două puncte: în conducta de alimentare a camerei de reacţie (preclorinare) şi în conducta de ieşire a apei filtrate (postclorinare). În cazul postclorinării timpul de contact se asigură prin intermediul unei spirale astfel dimensionată încât să asigure un timp minim de contact de 20 minute. Dozarea clorului se face cu ajutorul unui aparat de tip ADVANCE de 28g/h.

de dr. ing. Katalin Bodor