Aquademica

Apa în mediul rural și nămolul de epurare, pe agenda Aquademica

În 23 aprilie, Fundația Aquademica a găzduit, la Timișoara, conferința regională de încheiere a proiectului „Concepte de siguranța apei potabile destinate zonelor rurale ale României și Macedoniei”, proiect desfășurat de fundație în parteneriat cu Asociația WECF (Women in Europe for a Common Future) și JHR (Jurnalists for Human Rights), cu sprijinul societății Aquatim.

Evenimentul a avut loc la centrul de pregătire profesională al Aquademica, de la stația de epurare Stan Vidrighin din Timișoara, unde experții și partenerii implicați în proiect au expus și dezbătut aspecte legate de problematica apei potabile, a apei uzate și a sistemelor sanitare specifice mediului rural, care urmăresc promovarea responsabilității vizavi de protejarea mediului.

La manifestare au participat, de asemenea, reprezentanți ai administrației publice locale din comunele în care s-a desfășurat proiectul, precum și ai Consiliului Județean Timiș.

În cadrul conferinței au fost prezentate subiecte legate de mediul rural românesc, cu accent pe calitatea apei și condițiile igienico-sanitare și pe îmbunătățirea infrastructurii serviciilor de apă și canal, o condiție de bază în dezvoltarea acestuia.

Dr. Claudia Wendland, de la Asciația WECF, a prezentat compendiul „Planuri de siguranță a apei și a sistemelor sanitare pentru comunități rurale”, lucrare care include informații teoretice de specialitate și un ghid de elaborare a unui astfel de plan la nivel local. Despre rezultatele proiectului WSSP în școlile timișene au vorbit profesori de la școlile gimnaziale din Liebling și Stachinez, direct implicați în proiect. A fost, de asemenea, prezentat un volum destinat educației de mediu în școli, respectiv implicării elevilor în realizarea planurilor de siguranță a apei.

În luna mai, pe agenda fundației figurează un nou schimb de experiență între specialiștii de la companiile de apă din țară, și anume a doua ediție a Clubului specialiștilor în epurare. Fundația Aquademica propune ca temă de analize și discuții pentru această întâlnire nămolul provenit din procesul de epurare, o adevărată provocare a momentului pentru operatorii din domeniu.

Fundația a găzduit, în primăvara anului trecut, prima ediție a Clubului specialiștilor în epurare, un for de întâlniri și discuții constructive între salariații companiilor de apă din țară. Problemele cu care se confruntă aceștia sunt similare și se referă la legislația ultimilor ani, schimbările geo climatice și integrarea totală în structurile europene specifice domeniului.

Sursa: www.aquastiri.ro, http://www.aquatim.ro/aquastiri/wp-content/themes/aquastiri/arhiva/2015/AquaStiri_nr68.pdf