Aquademica

Seminarul – Metode moderne de reabilitare a sistemului de canalizare

Săptămâna aceasta, Fundaţia Aquademica găzduieşte un seminar care facilitează schimbul de experienţă între reprezentanţi ai operatorilor de apă din România şi reprezentanţi ai departamentului de apă uzată din cadrul primăriei München. Este vorba de seminarul cu tema “Metode moderne de reabilitare a sistemului de canalizare”.

Bazele Fundaţiei Aquademica, centru de pregătire profesională în domeniul protecţiei mediului, au fost puse în martie 2009, prin semnarea actului constitutiv de către membrii fondatori: Primăria München şi Aquatim SA.

„Anul trecut, am venit la Timişoara, pentru semnarea actului constitutiv al fundaţiei, împreună cu domnul Hep Monatzeder, primarul Münchenului, cu ministrul bavarez al Mediului şi cu o serie de oameni de afaceri şi oficialităţi din Landul Bavaria şi de la nivel federal. Ne întoarcem aici, anul acesta, să realizăm ce ne-am propus – transferul de know-how între specialiştii din domeniul apei. În acest sens am organizat primului seminar de pregătire profesională – Metode moderne de reabilitare a canalizării. Sperăm ca rezonanţa pe plan naţional a cursurilor Fundaţiei Aquademica să ne confirme demersul şi să ne arate pe viitor direcţia în care trebuie să mergem. Tehnica nu stă pe loc, iar competitivitatea se poate vedea prin nivelul tehnicii folosite, valabile pe plan mondial.” Peter Köstner, director în cadrul primăriei München, unul din lectorii prezenţi la simpozion.

Fundaţia Aquademica îşi propune să se implice în programe de instruire şi de cercetare la nivel naţional prin organizarea unor cursuri de formare profesională, furnizarea de consultanţă, iniţierea şi dezvoltarea de parteneriate, organizarea de manifestări ştiinţifice. Acestea se vor adresa în principal operatorilor de apă din ţară, dar şi altor operatori de servicii publice, instituţii publice sau private interesante de dezvoltarea capacităţilor. Nu în ultimul rând, vor fi create facilităţi de perfecţionare şi pentru angajaţii Aquatim.

“Fundaţia Aquademica are două atuuri majore. Unul îl constituie bunele practici, deja consacrate prin experienţa partenerilor noştri din München. Al doilea punct tare este existenţa staţiilor pilot, pe care pot fi modelate tehnologiile existente pentru optimizare, sau tehnologiile noi, în vederea unei viitoare implementări. La Aquatim există patru staţii pilot: două pentru apă potabilă şi două pentru apă uzată, cele din urmă fiind reprezentative pentru tehnologiile de îndepărtare a azotului şi tehnologiile cu membrane. Staţiile pilot pot folosi ca suport, pentru cursurile şi seminariile pe care fundaţia le va pune la dispoziţie.” Dr. ing. Ilie Vlaicu, director general Aquatim SA.

[nggallery id=1]


Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi
Biroul Comunicare şi Relaţii Publice,
Cristina Borca, 0745 400 815 sau Loredana Leordean, 0722 243 299.