Aquademica

Săptămâna Altfel – un real succes, marca Aquatim și Aquademica!

7 aprilie 2015 a fost, cu siguranță, o zi de marți FĂRĂ trei ceasuri rele, cel puțin pentru societatea Aquatim și pentru Fundația româno-germană Aquademica.  Asta pentru că acțiunea organizată sub patronajul celor două, în cadrul Săptămânii Altfel, la Stația de Epurare Stan Vidrighin din Timișoara, a fost mai mult decât un succes!

Peste 500 de copii, de la clasa întâi și până la clasa a opta, din peste 10 școli ale orașului, dar și ale județului, au fost oaspeții zilei, în marea familie a Epurării.

Angajații stației și cei ai Biroului de Comunicare și Relații Publice s-au mobilizat  în bloc pentru o vizită ca la carte:  turul  utilajelor şi explicarea în amănunt a întregului proces tehnologic de pe cele 23 de hectare, detalii despre procesul de curățare a apei murdare din canalizare.

Chiar înainte de ora oficială de start a acțiunii, prichindeii de la Școala Generală Nr. 16 au intrat, veseli și curioși, în curtea stației. În ciuda vântului nemilos, copiii au rezistat eroic unui tur întreg, au pus întrebări și și-au făcut poze peste tot!

Șefa Stației de Epurare și președinta Fundației Aquademica, dr. ing. Elena Săvescu, a fost solicitată la maxim: “Constat că interesul copiilor pentru locul în care ne desfășurăm activitatea crește vizibil, de la an la an. Știu că sunt fascinați de povestea apei murdare transformate în apă curată, de rolul bacteriilor în toată această poveste frumoasă, de mascotele Clara Murdărica și Clara Curățica, de microscop, de bazine, de tot! Se implică foarte mult în acest subiect, de la mici la mari, pun întrebări, sesizează orice detaliu. Sunt niște generații foarte frumoase și foarte curioase! “.

Printre vizitatori s-au numărat și copiii de la Școala Generală Nr. 25, Școala Generală Nr.6, Liceul Lenau, Liceul Shakespeare, Colegiul Bănățean, Liceul Grigore Moisil, Școala Gimnazială Săcălaz, dar și studenții Facultății de Geografie.

Aquatim și Fundația Aquademica au lansat, anul trecut, programul „Aquademica Junior”, program destinat copiilor şi centrat pe tot ceea ce înseamnă implicarea celui mai tânăr și activ segment de populaţie în diverse proiecte.

Stația de Epurare a Timișoarei – un model de tehnologie nouă, modernă, în standarde europene

Procesul tehnologic din stație decurge în două trepte: una mecanică și una biologică avansată.

Treapta mecanică presupune trecerea apei reci prin patru grătare rare și dese, prevăzute cu dispositive de spălare, compactare și depozitare a deșeurilor. Grătarele rețin materiile grosiere și obiectele mari care au ajuns în canal. Stația de de pompare a apei menajere asigură transportul apei mai departe, la patru linii de deznisipare, cuplate cu separatoarele de grăsimi: grăsimile se ridică la suprafața apei, nisipul se depune pe fundul bazinelor. Nisipurile rezultate sunt spălate și depozitate în containere speciale, iar grăsimile sunt depozitate într-un concentrator.

Treapta biologică presupune îndepărtarea compușilor cu azot și fosfor, epurarea biologică producându-se cu ajutorul unor bacterii care se hrănesc cu impuritățile din apa uzată, în prezența oxigenului. Procesul se numește nitrificare-denitrificare și este unul extrem de complex.

Nămolul provenit de la treapta biologică este îngroșat și deshidratat, până la un conținut de aproximativ 20 – 22% substanță uscată.

Cei interesați de activitatea Stației de Epurare Stan Vidrighin Timișoara pot intra pe site-ul www.aquatim.ro, unde le oferim un tur virtual al acesteia și detalii tehnice.