Aquademica

Nămolul a fost subiectul central al Clubului specialiștilor în epurare de la Timișoara

Sub egida Fundaţiei Aquademica, în primăvara anului 2014, la Timişoara, s-a desfăşurat prima întâlnire punctuală a specialiştilor ce lucrează în domeniul epurării apelor uzate, din întreaga ţară, reuniți în Clubul specialiștilor în epurare. Iniţiativa Fundaţiei a venit într-un moment mai mult decât potrivit, odată ce, în ultimii ani, epurarea lucrează cu motoarele turate la maxim, noutățile legislative se succed cu repeziciune, iar specialiștii în epurare au numeroase proiecte de gestionat și pus în practică. Limbajul este, deci, unul comun iar planurile și perspectivele de dezvoltare economică unitare.

Staţia de epurare Stan Vidrighin din Timişoara este prima din România, cu o experienţă istorică vastă, cu rezultate certe, cu tehnologie de ultimă generaţie şi cu planuri de retehnologizare viitoare. Mai mult, Fundaţia Aquademica, prin Aquatim SA, girează construcţia de noi staţii de epurare în judeţul Timiş, pe baza unui proiect european important.

Preşedinta Fundaţiei Aquademica,  şefa Staţiei de Epurare Stan Vidrighin, dr.ing. Elena Săvescu, s-a declarat din start convinsă de impactul unor astfel de întâlniri şi de utilitatea unui Club serios al specialiştilor în epurare: “Tehnologiile noi atrag după sine provocări noi. Trăim într-o perioadă alertă, în continuă schimbare, cu probleme care apar la tot pasul, care cer soluţii noi şi moderne, în conformitate cu legislaţia europeană. Tocmai de aceea lucrătorii din acest domeniu trebuie să fie familiarizaţi cu tot ceea ce este nou, aceste întâlniri fiind importante pentru toţi cei care au responsabilităţi în conducerea sau gestionarea staţiilor de epurare”.

În 14 și 15 mai, la Timișoara, s-a desfășurat a doua ediție a Clubului, cu tema “Nămolul – provocarea momentului pentru operatorii din domeniul epurării apelor uzate” . Interesul a fost unul major, participarea pe măsură. Cei 40 de reprezentanți ai companiilor de apă și canal din țară s-au așezat la aceeași masă și au adus în discuție probleme comune, legate, evident, de încercarea de valorificare a nămolului rezultat în urma proceselor tehnologice din stațiile de epurare.

Oaspeții au vizitat și noua stație de epurare de la Recaș, unde li s-a prezentat în amănunt tehnologia ultra modernă, achiziționată pe baza unui proiect european al companiei Aquatim SA.

Întâlnirea de la Timișoara a fost, după cum au declarat numeroși participanți, un schimb de experiență sincer, deschis și profesionist!

Clubul specialiștilor în epurare, sub egida Fundației Aquademica, își dă o nouă întâlnire în 2016!