Aquademica

21 noiembrie 2021

Lunca Urbană Bega

  • 00Zile
  • 00Ore
  • 00Minute
  • 00Secunde

Lunca Urbană Bega

Un proiect pentru promovarea, conservarea și aprecierea biodiversității

Aproape de Timișoara, în amonte de Uzina de Tratare a Apei Potabile, Canalul Bega formează o luncă pe secțiunea Ghiroda-Plopi, cu o biodiversitate remarcabilă și cu caracter predominant natural. Pe această porțiune se formează stufărișuri și păduri de salcie întinse care adăpostesc numeroase specii de faună și floră, dar și habitate specifice zonelor de luncă. Terasele sunt utilizate pentru gradinărit urban la scară mică, activitate care generează o microcomunitate de grădinari.

Această zonă a fost multă vreme „invizibilă” pentru locuitorii Timișoarei, dintre care mulți nici nu știau de existența ei. Nefiind popularizată la nivelul comunității, această oază de natură sălbatică putea fi afectată de activități în măsură să distrugă biodiversitatea și habitatele animalelor și păsărilor care viețuiesc acolo. Era necesar un proiect care să-I asigure conservarea, o campanie de conștientizare a comunității asupra importanței acestei zone, dar mai ales o punere în valoare care s-o protejeze pe viitor de eventuale acțiuni dăunătoare, prin coagularea unei comunități în jurul ei.

Din toate aceste motive, dar nu numai, în 2021 s-a conturat proiectul „Lunca Urbană Bega”, care a fost prezentat în cadrul unui concurs de proiecte organizat de Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Timișoara, fiind ales pentru finanțare de către acesta.

Propunerea a fost elaborată de Fundația Aquademica, la construirea ei participând un grup de profesioniști în biologie, botanică, zoologie, chimie și arhitectură: Cosmin Ivașcu (coordonator științific, coordonator proiect) – doctor în biologie, specializat în biodiversitate, Alexandru Ciobotă (coordonator științific) – peisagist, Adrian Sinitean (expert calitatea apei) – doctor la Facultatea de Chimie Biologie Geografie, expert vegetație și alge, expert arii naturale protejate, Milca Petrovici (expert zoolog), doctor la Facultatea de Chimie Biologie Geografie, specialist în ornitologie, herpetologie, Alina Ivașcu (expert vegetație și habitate) – doctorand la Academia Slovacă de Științe, expert pe vegetație, cartare și identificare floră și Ovidiu Micsa (fotograf biodiversitate și suport tehnic) – arhitect și fotograf, doctor în arhitectură. De asemenea, proiectul a fost sprijinit de Universitatea de Vest Timișoara și Primăria Municipiului Timișoara.

Propunerea a fost în primul rând una științifică, susținută de necesitatea evaluării luncii și ecosistemului de acolo. Așadar, a pus în prim plan  cartarea științifică a biodiversității pe această secțiune, atât floristice și mai ales faunistice (în special păsări și amfibieni etc.), deoarece reprezintă un refugiu de floră și faună rară care oferă multiple servicii ecosistemice Municipiului Timișoara. Cartarea speciilor se face de către  biologi profesioniști (ornitologi, herpetologi, botaniști etc.) și evaluează gradul de conservare a ecosistemului din această zonă.

De asemenea s-a prevăzut și implementarea conceptului de citizen science, prin continuarea  activităților de cartare dar mai ales de monitorizare prin intermediul comunității și a ornitologilor amatori. Persoanele din comunitate pot introduce propriile observații pe platforme de crowd-sourcing precum iNaturalist.org sau ONG-uri implicate în protecția avifaunei: S.O.R. sau Asociația Milvus. Această inițiativă a stârnit  interes în special din partea comunității științifice dar și a locuitorilor zonei, care au îmbrățișat oportunitatea de a participa la conservarea luncii. Pagina dedicată luncii de pe platforma iNaturalist a avut succesul sperat de inițiatori, mulți biologi amatori încărcând materiale acolo: https://www.inaturalist.org/projects/lunca-urbana-bega

Pentru a facilita urmărirea florei și faunei fără a interveni asupra acestora, s-a construit un observator neinvaziv care facilitează observații ornitologice pentru cartare și monitorizare detaliată de către profesioniști și amatori. Observatorul este integrat în peisajul de luncă și construit din materiale naturale, cu o arhitectură reversibilă.

Al patrulea element, dar cu siguranță nu cel din urmă, a fost realizarea unui ghid pentru tehnici de observație a faunei și florei, mai ales din zonele în care se găsesc numeroase specii de păsări sensibile la prezența umană. Ghidul se prezintă sub forma unor materiale video în care un expert biolog prezintă valoarea conservativă a zonei și metode neinvazive de observare (de tip ornitologic etc.). Ghidul este diseminat on-line pe paginile partenerilor de proiect.

Chiar de la lansarea proiectului, acesta a fost promovat pe pagina de Facebook creată special pentru el, respectiv https://www.facebook.com/LuncaUrbanaBega și pe pagina de Instagram lunca_urbana_bega.

Pe lângă aceste demersuri prevăzute în cadrul cererii de finanțare, pe parcursul desfășurării proiectului s-au organizat patru tururi ghidate de vizitare ale Luncii Urbane Bega, conduse de specialiștii implicați în proiect. La acestea s-au putut înscrie toate persoanele interesate de natură și de protejarea florei și faunei. Tururile au avut succes, participanții contribuind apoi la promovarea paginilor de social media ale proiectului și lăsând comentarii laudative la adresa organizatorilor.

„Lunca Urbană Bega” a fost totodată și subiectul Climathon Timișoara 2021. Climathon încurajează comunitățile locale să abordeze inovativ problema schimbărilor climatice în orașe, iar competiția de anul acesta, Young Climathon – Ideathon (online), la care au participat elevi de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, le-a propus acestora următoarea provocare: concurenților li s-a cerut să vină cu idei inovatoare pentru promovarea, conservarea și aprecierea biodiversității din Lunca Urbană Bega și integrarea acesteia în peisajul urban. După două zile intense, echipele și-au prezentat propunerile în fața unui juriu care a decis ce strategie poate fi aplicată cu succes. Propunerile venite din partea elevilor au fost bine documentate științific, uimitor de mature, inovatoare și fezabile pentru proiectul Lunca Urbană Bega, unele cu aplicabilitate imediată, iar altele cu potențial în viitor, iar proiectul va ține cont de ele pentru a se dezvolta.  

Proiectul „Lunca Urbană Bega” va continua și după terminarea perioadei cuprinse în Contractul de Finanțare, fiind prevăzut ca un demers de cursă lungă care să încurajeze prețuirea și conservarea naturii cu ajutorul comunității și a voluntarilor.