Aquademica

Conferința internațională – Planuri de Siguranță a Apei și Sistemelor Sanitare destinate zonelor rurale din România și Macedonia

În 13 decembrie Fundația Aquademica a găzduit, la Timișoara, conferința regională de încheiere a proiectului „Planuri de siguranță a apei și a sistemelor sanitare destinate zonelor rurale ale României și Macedoniei”, proiect desfășurat de fundație în parteneriat cu asociația internatională Women in Europe for a Common Future (WECF), și Asociația Jorunalists for Human Rights din Macedonia, cu sprijinul Ministerului Federal pentru Mediu, Protecția Naturii, Construcții si Siguranță Nucleară (BMUB).

Evenimentul a avut loc la sediul operatorului regional de apă și canalizare, Aquatim SA, din Timișoara, unde experții și partenerii implicați în proiect au expus și dezbătut aspecte legate de problematica apei potabile, a apei uzate și a sistemelor sanitare specifice mediului rural, care urmăresc promovarea responsabilității vizavi de protejarea mediului.

De la securitatea alimentară și cea energetică, până la sănătatea umană și a mediului nostru înconjurător, apa contribuie în mod hotărâtor la creșterea bunăstării sociale. Tocmai de aceea considerăm stringent necesară îmbunătățirea infrastructurii de apă și canal, și a sistemelor sanitare din mediul rural, creșterea standardelor de viață a populației constituind o condiție absolut necesară facilitării dezvoltării durabile a acestor zone.

În cadrul conferinței veți avea ocazia să audiați prezentări referitoarea de problematica apei potabile, a calitatii acesteia, a schimbarilor climatice si a reprercursiunilor acestora, a condiției populației din mediul rural, dar și a situației infrastructurii, mai ales a alimentărilor cu apă și a sistemelor sanitare specifice acestor zone.

Planurile de siguranță a apei constituie un instrument inovativ creat de Organizația Mondială a Sănătății în sprijinul asigurării calității sistemeleor de alimentare cu apă potabilă. Adaptarea acestui instrument la necesitățile specifice comunităților mici, a rezultat în elaborarea compendiului PSAS, inclusiv a ghidului de elaborare a unor planuri de siguranță a apei și sistemelor sanitare pt. zonele rurale. Pe baza acestui ghid, în cadrul proiectului nostru, a fost realizat un Plan de Siguranță a Apei și a Sistemelor Sanitare pentru comuna Mănăștiur (județul Timiș), acesta urmând a servi ca model și pentru alte localități ale mediului rural românesc.

Deasemenea s-a încercat introducerea acestor planuri ca si componentă a educației de mediu în 4 școli ale jud. Timiș. Este vorba de școlile gimnalziale din Mănăștiur, Satchinez, Hodoni și Liebling. Aici au fost organizate o serie de evenimente conexe tematicii și elaborate PSASuri de către echipele de elevi susținute de către profesori și reprezentanți ai autorităților locale.

Alături de numeroși oaspeți din străinătate, la manifestare au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș și a administrațiilor publice locale din județ, a Operatorului Regional de Apă si Canalizare, a Ministerului Mediului, a Agenției Naționale de Igienă și Sănătate Publică precum și profesori de specialitate și reprezentanți ai Casei Corpului Didactic Timiș.